Icoana Don a Maicii Domnului este una dintre cele mai venerate icoane miraculoase din Rusia. Se referă la tipul iconografic „Tandrețe”. Realizat pentru Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Kolomna la sfârșitul secolului al XIV-lea. Pe spatele icoanei se află Adormirea Maicii Domnului.
Preamărirea icoanei este asociată cu campaniile militare ale lui Ivan cel Groaznic împotriva hanatelor formate pe ruinele Hoardei de Aur și cu amintirea victoriei de pe malul Donului în bătălia de la Kulikovo (1380). În timpul domniei lui Ivan cel Groaznic , câștigătorul bătăliei de la Kulikovo, prințul Moscovei Dmitri Ivanovici (1350-89), a primit porecla Donskoy.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Kolomna, fondată de Dmitri Ivanovici în ajunul bătăliei de la Kulikovo, a început să se numească Donskoy , iar icoana Maicii Domnului păstrată acolo a devenit Donskoy. În 1552, Ivan cel Groaznic a luat icoana într-o campanie militară împotriva Kazanului, iar după cucerirea Hanatului Kazan a plasat icoana Don în Catedrala Buna Vestire a Kremlinului din Moscova.
Icoana Don a luat parte și la campania lui Ivan cel Groaznic împotriva Poloțk în 1563. Mijlocirea icoanei (după rugăciunea țarului Fiodor Ivanovici înaintea acesteia) a fost asociată cu salvarea Moscovei de raidul tătarilor din Crimeea de către Han Kazy-Girey în 1591. În amintirea acestui eveniment, la Moscova a fost fondată Mănăstirea Donskoy , pentru care au făcut o listă exactă din original.
În secolele XVII-XIX. icoana era venerată ca mijlocitor eficient împotriva dușmanilor heterodocși și străini. S-au îndreptat către ea cu rugăciuni, au compus cuvinte de laudă, povești și legende, care reflectau atât faptele reale ale istoriei ei, consemnate în cronicile secolului al XVI-lea, cât și cele compuse în secolul al XVII-lea. legende despre participarea icoanei la bătălia de la Kulikovo, în timpul căreia icoana ar fi fost dăruită prințului Dmitri de către „cazacii Don”. Icoana a fost probabil venerată la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XV-lea, așa cum demonstrează copiile sale timpurii reduse.
În secolul al XVII-lea Icoana avea o ramă de aur foarte bogată cu numeroase pietre prețioase (nepăstrate). În prezent, icoana este păstrată în Galeria Tretiakov din Moscova.
Sărbătoarea anuală a Icoanei Don pe 19 august (1 septembrie) cu o procesiune religioasă la Mănăstirea Donskoy a fost stabilită la mijlocul secolului al XVII-lea.