Sfantul Apostol Andrei – Ocrotitorul Romaniei

posted in: Sfinti | 0

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotisotul României deoarece el a fost cel care ne-a încreștinat și ne-a învățat adevărata credință. Potrivit traditiei, Sfântul Apostol  Andrei a  fost  primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.

Sfântul Apostol Andrei a fost ucenic, mai înainte de a fi apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, a fost apostolul Sfântului  Ioan Botezătorul. După un timp, după botezul lui Domnului, auzindu-l pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând despre Iisus: „Iată mielul lui Dumnezeu !” (Ioan 1,36) i-a urmat lui Isus, devenind astfel primul apostol.

sf apostol Andrei

După învierea Mântuitorului Iisus și Pogorârea Duhului Sfânt (la Rusalii), apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiția Bisericii Sfântului Apostol Andrei i-a revenit Scytia, Dobrogea de astăzi. Există și un loc în care se spune că a viețuit Sfântul Apostol Andrei  în țara noastră, o pestera ce se află la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanța. In actuala biserică din pesteră, în pronaos, se află un fel de pat, scobit initial în piatră, despre care tradiția spune că pe el se odihnea Sfântul Apostol Andrei. În anul 1944, pestera a fost transformată în biserică, mii de credinciosi venind  aici să se roage Sfântului Apostol Andrei.

După o viață dedicată lui Dumnezeu și vestirii Evangheliei, Sfântul Apostol  Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras. După trecerea lui la cele veșnice, în jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moaștele sfântului Andrei la Constantinopol si le așază în Biserica Apostolilor. Acestea se păstreaza întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras si le înapoiază capul sfântului Andrei. În anul 1208, în timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind păstrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul al XV-lea papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în Catedrala Sfântul Petru din Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.

Conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, Sfântul Apostol Andrei este zugrăvit sub chipul unui bătrân cu părul cârlionțat, având barba despărțită în două părți. În mâna stângă ține un sul înfășurat și o cruce, iar cu cea dreaptă binecuvântează. Dionisie din Furna mai precizează că în icoana prăznuirii Sfântului Andrei din ziua de 30 noiembrie, acesta trebuie reprezentat ținând sub braț crucea în formă de X, pe care a fost răstignit.

Icoana Sf Apostol Andrei

Icoana Sfântului Apostol Andrei aici: https://bit.ly/2P8RXOX

Leave a Reply