Icoana Iisus Hristos „Pantocrator” – mila și pacea pe același chip

posted in: Uncategorized | 2

De pe bolta turlei fiecărei biserici ortodoxe, Iisus Hristos, reprezentat ca Pantocrator, îi binecuvântează pe cei ce intră cu credință în Sfântul Său locaș. Așezarea acestei icoane în cel mai înalt loc din biserică are legătură cu numele de „Pantocrator”. Cuvântul provine din limba greacă și se traduce prin „Atotstăpânitorul” sau „Atotțiitorul”.

Icoana are ceva aparte, Mântuitorul ne priveşte aici cu două chipuri diferite, atât cu iubire, cât şi cu mânia Sa cea sfanta. Mila Lui se învecinează cu dreptatea şi cu răsplata dreaptă pentru faptele noastre. În partea stângă, facem cunoştinţă cu mila, pacea şi blândeţea de pe chipul Mântuitorului. În partea dreaptă facem cunoştinţă cu adevărul şi dreptatea de pe chipul Mântuitorului.
Tipologia icoanei este aceea de Panto¬crator (Atotstăpânitor) într-o reprezentare timpurie. Purtând tunică şi mantie, Mântu¬itorul binecuvântează cu mâna dreaptă, în timp ce cu stânga ţine o Sfântă Evanghelie ferecată cu pietre preţioase.
La judecata de apoi, cei care au trândăvit în a înfăptui virtutea vor vedea acest chip zicând: „Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui.” (Matei 25, 41-43)

Pentru rugăciunile Maicii lui Dumnezeu şi ale tuturor sfinţilor, să fim feriţi de a vedea acest chip la Judecata de Apoi!

Zugrăvit în această icoană, Mântuitorul Pantocrator, icoana de la Mânăstirea Sfânta Ecaterina, Muntele Sinai (Muntele lui Moise, din Peninsula Sinai, Egipt), este o icoană Făcătoare de minuni și cea mai veche icoană cu Pantocratorul.

https://comenzi.icoana.net/ro/home/34-icoana-iisus-hristos-povatuitorul.html

2 Responses

 1. Statie Irina

  Buna ziua!
  Ma numesc Irina si am 19 ani. Pot spune ca la aceasta varsta, asceasta Icoana impreuna cu toate chipurile Marilor Sfnti pe care ma bucur sa le vad pictate pe Sfintele Biserici in fiecare zi in drumul meu, ma fac sa simt siguranta in jurul meu, chiar daca pericolele pandesc la orice pas, imi confera nadejde ca orice problema se poate rezolva cu credinta si ma umplu de iubire si smerenie cand realizez de fiecare data cat de “mici” suntem pe Pamant si totusi, Cineva are grija de fiecare dintre noi la orice pas facut. Am vazut cat de mult isi doresc altii aceasta icoana, asa ca nu vreau sa o castig, ma bucur doar ca, astazi, pot face semnul Sfintei Cruci fara frica si ca imi exprim liber, chiar si in acest mod virtual, gandurile mele sincere despre Dumnezeu dar si ca inca exista oameni care au credinta in adevaratul Hristos. Dumnezeu sa ne ajute pe toti.

  • Buna, Irina!

   Frumoase vorbe și apreciem că Îl cultivi pe D-zeu și credință în sufletul tău.

   Te invităm să urmărești și viitoarele noastre articole, în speranța că te vor încânta.

   Doamne ajută!

Leave a Reply