Slider
Vă întrebați ”de ce există Icoane?” Sf. Ioan Damaschin răspunde: „Icoana există pentru că originalul nu poate fi prezent în faţa ochilor”. Fiecare dintre noi ne putem apropia sufleteşte de cei care sunt departe de noi privindu-le fotografiile. Atunci în sufletul nostru se nasc sentimente de iubire, dor şi respect. Mânaţi  de aceste sentimente punem fotografia la piept sau o sărutăm cu drag: aceasta nu înseamnă că cinstim poza ci pe cel din poză… Cam aşa este şi cu icoana.

Fără icoane lumea spirituală ar fi mult prea săracă – deoarece icoanele îi fac prezenţi lângă noi pe Mântuitorul Hristos, pe Maica Domnului şi pe toţi sfinţii. În icoane vedem că Dumnezeu are o faţă iubitoare, că Iisus Hristos ne-a devenit apropiat, S-a făcut ca unul dintre noi. Recunoaştem în ele iubirea şi dorul după Dumnezeu al sfinţilor, iubirea lor pentru toţi oamenii, lupta de a se asemăna cât mai mult cu divinitatea.

Icoana ne ridică din lumea concretă, din zbuciumul cotidian, ducându-ne cu gândul la cele mai presus de lume, la contemplaţia care ne sfinţeşte vederea şi, prin ea, sufletul. Este suficient să contemplăm icoanele din casele noastre sau din bisericile noastre, pentru a nu ne simţi singuri în faţa greutaţilor pe care ni le oferă viata aceasta efemeră.

Icoana sfinţeşte locul unde se află şi creează în sufletul credinciosului sentimentul unei prezenţe divine care poate fi experiată. Este o întâlnire, căci a te ruga în faţa icoanei lui Hristos înseamnă a te ruga de fapt în faţa Lui. Ea nu este Hristos ci locul prezenţei Sale duhovniceşti. Este vedere şi cunoaştere a lui Dumnezeu şi ne aminteşte de scopul existenţei noastre, dobândirea Duhului Sfânt, cum spune Sf. Serafim de Sarov.

Să nu uităm că Icoana ne ajută să ne dezvoltăm vederea spirituală și ne însoţeşte de la leagăn până la mormânt.

Noutati

Sfantul Apostol Andrei – Ocrotitorul Romaniei

| |

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotisotul României deoarece el a fost cel care ne-a încreștinat și ne-a învățat adevărata credință. Potrivit traditiei, Sfântul Apostol  Andrei a  fost  primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.... READ MORE

Duminica, la Florii

| |

„Primăvara-ncântătoare Scoală iarba pe câmpii. Vin Floriile cu soare Şi soarele cu Florii“     Cu o săptămână înainte de Paşti, în Biserica Ortodoxă se prăznuieşte sărbătoarea Intrării Mântuitorului în Ierusalim, care are... READ MORE